Fontos tudnivalók a Mintawebáruházról

FONTOS TUDNIVALÓK

Az  Innovációs és Techológiai Minisztérium (ITM)  kiemelt feladatnak tartja, hogy a fogyasztók, illetve a vállalkozások számára a fogyasztóvédelmi szabályok könnyen értelmezhetőek, elérhetőek legyenek, ennek érdekében folyamatosan tájékoztató anyagokat tesz közzé a honlapján, valamint egyéb fórumokon.

A fogyasztói bizalom és tudatosság fokozása céljából, illetve a vállalkozások online kereskedelemmel kapcsolatos jogkövetésének előmozdítása érdekében jött létre a Mintawebáruház oldal.. A Mintawebáruház egy kereskedelmi célokat nem szolgáló, oktatási, tájékoztatási célú honlap, amely szemléletesen mutatja be az online kereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A Mintawebáruház segíti a fogyasztókat és a vállalkozásokat az online kereskedelemmel kapcsolatos ismeretek gyakorlati megértésében.

A Mintawebáruházban tehát nincs lehetőség vásárlásra! A Mintawebáruházban nincsenek termékek, csupán az elektronikus kereskedelem sajátos szemléltetéséhez igazodó termékkategóriák kerülnek bemutatásra. Mivel a Mintawebáruházban nincsenek valódi termékek, így a feltüntetett árak is csupán oktatási céllal jelennek meg. A Mintawebáruház használatával tehát termék kiszállítására és pénz kifizetésére, vagyis adásvételi szerződés megkötésére nem kerül sor. A Mintawebáruház és a benne szereplő „termékek”/”termékkategóriák”, illetve az „árak” fiktívek.

A „termékeknél”, „termékkategóriáknál feltüntetett leírások is csupán tájékoztatási célokat szolgálnak. Az ott megjelenő információk nem jelentik azt, hogy jogsértően jár el valamely webáruház, ha annál kevesebb információt ad meg, illetve a Mintawebáruházban feltüntetettnél több, részletesebb információk is lényegesek lehetnek adott esetben.

A Mintawebáruház oktatási céllal készült, erre tekintettel a Mintawebáruház alapján az ITM nem ítéli meg egyetlen webáruház jogszerű vagy jogszerűtlen működését sem. Az ITM egy webáruház jogszerű működésének megítéléséről csak hatósági eljárás lefolytatását követően, valamennyi lényeges körülmény ismeretében dönt; az eljárás során a jogszabályokat, és nem a Mintawebáruházban modellezett körülményeket kell alapul venni.

A Mintawebáruházban a felhasználóknak lehetőségük van lépésről lépésre kipróbálni a rendelés folyamatát, ennek során a Mintawebáruházban csupán az e-mail cím megadása szükséges. Felhívjuk a figyelmet, hogy a Mintawebáruház a megadott e-mailes elérhetőségeket nem tárolja, azok csupán a „visszaigazolás” oktató célú bemutatására szolgálnak, és a rendszerből automatikusan törlésre kerülnek. Mivel a Mintawebáruház és a rendelés folyamatának kipróbálási lehetősége kizárólag oktatási célokat szolgál, így ezen célnak megfelelően, a jobb érthetőség érdekében bizonyos „termékek” (termékkategóriák) nem helyezhetőek egyszerre „Kosárba”.

Bízunk benne, hogy a Mintawebáruházunk hasznos információkat tartalmaz minden érdeklődő számára, és ezáltal hozzájárul a fogyasztói tudatosság növeléséhez, valamint segíti a vállalkozásokat a jogkövető magatartás gyakorlásában.