Cégekről

Az online vásárlások során fokozottan fennáll a meggondolatlan szerződéskötés lehetősége a távolsági ügyletkötés azon sajátosságára tekintettel, miszerint a szerződést kötő felek nincsenek egyidejűleg és fizikailag jelen a vásárlásnál (hiszen a számítógép előtt ülünk), ezért a fogyasztó kiszolgáltatottabb helyzetben van, és kettős információs hiányban szenved.

Egyrészt a fogyasztó rendelkezésére csak csekély információ áll a termékről, nem tudja a terméket a kezébe venni, megvizsgálni, felpróbálni, valamint ellenőrizni, hogy az áruról állított tulajdonságok ténylegesen megfelelnek-e a valóságnak. 

 

 

Az alábbi adatbázisból a cégekkel kapcsolatos további információk érhetőek el.

https://www.e-cegjegyzek.hu

https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo

 

A további, nem tipikus helyzetekre az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet:

Az interneten keresztül vásárlók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan internetes áruházak, amelyek nem tekinthetőek hagyományos webshopnak. Ilyenek többek között a nem Európai Uniós országban székhellyel rendelkező oldalak. Az általánostól eltérő weboldalak közé tartoznak továbbá az olyan honlapok, amelyek ugyan uniós szabályozás alá tartoznak, azonban a vásárlók általában más fogyasztóktól vásárolnak termékeket.

Azon túl, hogy ezeken az oldalakon rendkívül kedvező ajánlatokkal találkozhatunk, fontos észben tartani, hogy az ilyen honlapokról történő vásárlás esetén mindig érdemes körültekintően eljárni. Vásárlás előtt minden esetben tanácsos megtekinteni a honlapot üzemeltető vállalkozás adatait (pl. nevét, székhelyét, egyéb elérhetőségeit) és általános szerződési feltételeit.

Európán kívüli online boltból való vásárlás esetén ajánlatos olyan fizetési módot választani, amely lehetővé teszi, hogy sikertelen vásárlás esetén visszaigényelhessük a már kifizetett összeget. A Paypal egy elektronikus fizetési megoldás, ahol a bankkártyánkat tudjuk hozzárendelni egy virtuális számlához, amely lehetővé teszi a vételár visszatérítését. Fontos tudni, hogy a vásárlástól számított 180 napig van lehetőségünk visszakérni a pénzünket abban az esetben, ha az eladó nem teljesít ígéretének megfelelően.

Érdemes szem előtt tartani, hogy mind a vásárlás során, mind egy esetleges probléma intézése során, idegen nyelven kell kommunikálni, így abban az esetben célszerű ilyen holnapról vásárolni, ha rendelkezünk megfelelő szintű idegen nyelvtudással. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a Kínából rendelt termékek nem minden esetben felelnek meg az Európái Unió jogszabályi előírásainak, illetve a szabványoknak (pl. egy hálózati adapteren nem a Magyarországon használatos hálózati csatlakozó-dugót alkalmaztak). Tekintve az olykor irreálisan alacsony árakat, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a megrendelt termékeket nem a címkén feltüntetett gyártó állította elő.